ETA Harmony 2149

5. června 2009 v 23:40 | Paula |  Moje domácí pekárna




Přednosti pekárny:


- upeče bochník chleba až o hmotnosti 1,5 kg /můžeme si vybrat ze 2 velikostí: malý a velký/


- má dva druhy hnětacích háků:
  • malé .... používáme při hmotnosti do 600 g mouky
  • velké ... používáme při hmotnosti nad 600 g mouky


- má 13-ti hodinový časový spínač /automatické nastavení programu/

- 10 programů:
  1. Klasik
  2. Sprint
  3. Toustový
  4. Ultra rychlý
  5. Celozrnný
  6. Dort
  7. Příprava těsta
  8. Pečení /je nastavené na 1 hodinu, nelze přidat ani ubrat čas, musíme kdyžtak přizpůsobit množství výtvoru, jelikož opakovaně lze znovu zapnout program až po zchladnutí formy/
  9. Džem
  10. Sendvič



Rady pro začátečníky:





- do pekárny nejdříve nalijeme všechny tekuté suroviny /rostlinné tuky a máslo částečně rozpustíme/, potom vsypeme všechny ostatní suroviny, navrch dáváme droždí a kypřící prášek.



- nejlepších výsledků se dočkáme u kynutých těst z droždí /já nejraději používám čerstvé droždí/. Použijeme program č. 7 - Příprava těsta. Potom buď zapneme /po natření povrchu těsta ve formě rozšlehaným vajíčkem a posypání plátky mandlí, posekanými ořechy apod./ buď rovnou program č. 8 - Pečení /zde si můžeme předem navolit také výslednou barvu mazance/ nebo těsto z formy po vykynutí vyndáme, dál ručně zpracujeme a dopečeme v troubě.



- před každým samotným pečením v domácí pekárně se buď můžeme rozhodnout, že budeme péct spolu s hnětacími háky /v hotovém výtvoru budou potom větší otvory po lopatkách/, popř. že je před spuštěním programu č. 8 - Pečení vyndáme a to pomoučněnou rukou.


- po upečení při vyklopení z formy, se nám někdy sami hnětací háky uvolní a zůstanou rovnou ve formě, pokud ne, musíme je háčkem sami vyndat z upečeného výtvoru. Nejde-li vůbec po upečení forma vyklopit, necháme ji chvili překlopenou a potom zkoušíme sami ručně zespodu dna hýbat ložisky a tak uvolnit míchací lopatky. Jinak lze z formy vyklápět snadno, protože forma je pokryta nepřilnavou vrstvou, stejně jako háky.



Rady, co bychom měli vědět:





1 kostička čerstvého droždí ...................................................váží 42 g
1 kostička čerstvého droždí .......................... jsou 4 lžičky sušeného
1 lžička sušeného droždí ........................................ je 11 g čerstvého





z 500 g mouky získáme ............................... chléb o hmotnosti 750 g
/na něj stačí 1 lžička sušeného nebo 1/4 kostičky čerstvého droždí/
/na sladké a mastné těsto je lepší dát 1/2 kostičky čerstvého droždí/



v receptech na internetu jsou často užívány tyto 2 zkratky:
PL ..... polévková lžíce
ČL ...........čajová lžička
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama